Jump to content

A kerékpáros szövetség sajnálja Szalontay döntését

2017. 11. 06. 11:47


A Magyar Kerékpáros Szövetség sajnálatát fejezte ki, hogy Szalontay Sándor szünetelteti pályafutását, de álláspontja szerint anyagi forrásai nem teszik lehetővé, hogy egyetlen versenyzőnek tízmillió forintos nagyságrendű támogatást biztosítson.

A szövetség közleménye szerint "a sportág jelentős forráshiánnyal és infrastrukturális nehézségekkel küzd". A szervezet - lehetőségeihez mérten - mindenki számára igyekszik biztosítani a megfelelő szintű anyagi támogatást, úgy a felkészülést, mint a versenyeztetést illetően. Állításuk alapján "Szalontay Sándor az elmúlt években - klubcsapata és a szövetség erőfeszítéseinek köszönhetően - a legmagasabb mértékben támogatott versenyző volt".

Fotó: Guy Swarbrick / bringasport.hu

A közleményben kiemelték: a magyar szövetség idén 180 millió forintból gazdálkodott, ebből 130-140 versenyt szerveztek meg, továbbá a tíz szakág ezer igazolt felnőtt és utánpótláskorú sportolóját támogatták, az őket segítő szakemberekkel együtt. Hozzátették: "forrásaik nem teszik lehetővé egyetlen versenyző tízmilliós nagyságrendű támogatását", ami elmondásuk szerint egyébként sem a szövetség kizárólagos feladata.

Szalontay a magyar kerékpározók közül elsőként törte át a tíz másodperces álomhatárt 200 méteren, amelyen 9.841 mp-cel országos csúcstartó. A versenyző múlt héten jelentette be, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem látja értelmét profi karrierje folytatásának, ezért egyelőre szünetelteti pályafutását, és közben árulja a több mint egymillió forintot érő versenykerékpárját.

(Forrás: mti.hu; fotó: Fotó: Guy Swarbrick / bringasport.hu)